

Der er mange følelser på spil i en skilsmisse, og det er nemt at blive opslugt af sine egne. Men hvis der er børn i klemme, skal de prioriteres. En skilsmisse kan nemlig være en traumatisk ting uanset alder. Nedenfor får du nogle gode råd til, hvordan du og din eks bedst muligt tager hånd om jeres børn i tiden under og efter en skilsmisse og altså kan få gang i det gode forældresamarbejde.
Galt rynkerne ud
Alt efter årsagen til skilsmissen kan det være, du og din eks har brug for lidt tid væk fra hinanden – det er forståeligt. Men prøv at se, om I kan mødes og tale tingene igennem. Ingen siger, I skal finde sammen igen. Det er bare vigtigt, at I når en fælles forståelse for de forventninger, I har til hinanden.
Når I får talt med hinanden, skaber I gode forudsætninger for jeres fremtidige samarbejde. Når der er børn involveret, kommer I til at skulle arbejde sammen i længere tid. Det er vigtigt, I står på samme side som en forenet enhed, så I kan give jeres børn den bedst mulige opvækst. Det er også muligt at få hjælp fra en skilsmissekonsulent. Det kan nemlig kræve hjælp at genoprette nok tillid til, at I kan samarbejde og danne en forenet front.
Vær ærlig
Vær ærlig overfor jeres børn. Helt små børn kan selvfølgelig ikke forstå alting, og hvis der er utroskab eller andre mere voldsomme handlinger involveret, så kan det være en god idé at vente og have en mere alvorlig samtale, når de er ældre. Men fortæl dem tingene, som de her. Hvis I er vokset fra hinanden, så fortæl dem, at det sker. Børn forstår meget mere, end man skulle tro. Hav snakken med dem sammen, og lad være med at prøve at sabotere hinanden, bare fordi I er vrede. I kan risikere at ødelægge jeres barns forhold med jeres ekspartner – og selvom I mærker harme mod hinanden, så er I stadig jeres børns forældre.
Hold kontakten
Selvom én af jer vælger at flytte til den anden ende af landet, så skal I holde kontakten, så længe børnene er involveret. Det kan være noget så simpelt som et planlagt telefonmøde en gang om ugen. I behøver ikke smalltalke eller diskutere jeres situation eller eget liv. Men opdater hinanden på jeres børn. Hvis det er nødvendigt, så snak om skoleture, trivsel og venner. Hvis der er noget, der bekymrer jer, så vend det med hinanden. I kan kun tage god hånd om jeres barn, hvis I er lige veloplyste. Aftal, hvem der står for hvad. Hvis børnene primært bor hos den ene forælder, så sørg for at lægge faste rammer så den anden part også kan blive involveret i deres børns liv.
Selvom situationen er træls, så giver I jeres børn de bedste vilkår ved at være åbne, ærlige og samarbejdsvillige. Som tidligere nævnt kan det godt være svært, hvis der har været tillidsbrud mellem jer eller jeres følelser er blevet kolde. Men kæmp igennem og prøv at skabe en rytme. Det vil gavne jeres børn og mindske risikoen for psykologiske skader.