Frygter du lægebesøget? Sådan kommer du over frygten

Gruer du for gå til lægen? Udskyder du besøget, selvom du måske burde tjekkes? Så er du ikke alene. I denne korte oversigt kan du læse mere om frygt for lægebesøg samt hvad du kan gøre for at løse problemet.

Hvorfor er du bange for lægen?

Der kan være flere forklaringer på, at du er bange for at gå til lægen. Selvom du godt ved, at der ikke er noget farligt ved Stetoskoper eller lægekitler, kan du blive nervøs ved tanken. Det kan bunde i et traume fra et tidligere lægebesøg – måske i din barndom. Eller måske har du hørt om andres menneskers dårlige oplevelser ved lægen.

Symptomer

Frygt for lægen kan komme til udtryk i flere forskellige former. Det kan f.eks. være usikkerhed og bekymringer i forbindelse med et lægebesøg. Ofte kan du føle dig alene med disse tanker, da du ikke føler, at andre forstår din frygt. Du kan også opleve en følelse af kontroltab, når du er til lægen.

Kend din læge

Den bedste løsning på dit problem vil oftest være at snakke med din læge om problemet. På den måde bliver lægen opmærksom på dit problem og kan måske gøre visse ting, som kan dæmpe din angst. Det kan f.eks. gøres ved at inddrage dig mere i løbet af konsultationen. På den måde virker behandlingen ikke nær så skræmmende, fordi du føler dig bedre informeret.

Tal med andre om din frygt

Det kan hjælpe at tale med andre om din frygt – også selv hvis de ikke deler din frygt. De kan ledsage dig til lægen og give moralsk støtte, når frygten og nervøsiteten begynder at vise sig. Derudover kan du også søge professionelt hjælp hos folk, som kan hjælpe dig med at kontrollere og styre din frygt, så den ikke ender med at kontrollere dine handlinger.